Dom na Travni gori in Koča na Kamnem griču

 

lzhodišče:  parkirišče Nova Štifta ( Peljemo se po regionalni cesti iz Ljubljane proti Kočevju ali obratno. Pri vasi Žlebič pa bomo opazili oznake za Novo Štifto in Sodražico, ki nas usmerijo desno ,iz Kočevja in Ribnice pa levo. Naprej se peljemo do vasi Lipovščica, kjer nas oznaka za Novo Štifto usmeri levo navzgor na vzpenjajočo cesto. Tej cesti nato sledimo do parkirišča v bližini cerkve v Novi Štifti.)

Pot: Lahka

Nadmorska višina: Dom na Travni gori – 906 m, Koča na Kamnem griču -1016 m

Čas hoje: do doma na TG cca 45 minut, od tod do koče na KG cca 45 minut

 

Opis poti:
S parkirišča v bližini cerkve Nova Štifta se usmerimo mimo table z napisom Planinski dom  na Travni gori po makadamski cesti v gozd. Mimo opuščenega kamnoloma nas cesta kaj hitro pripelje do križišča, kjer se odločimo za eno od možnosti. Lahko  nadaljujemo po markirani planinski  stezi navzgor. Ali pa nadaljujemo po makadamski gozdni cesti, kar nam vzpon podaljša za cca 10 minut.

Ko pridemo na vrh, kjer se gozdna pot zloži, lahko nadaljujemo po markirani stezi in kaj hitro se znajdemo pred domom. Druga možnost pa je, da nadaljujemo po gozdni cesti mimo cestne table Travna gora in  zgrajenih vikendov.  Na naslednjem križišču pa se usmerimo levo navzgor, tako nas gozdna cesta pripelje do doma. Čas hoje tako podaljšamo za cca 10 minut.

 

Dom na Travni gori vam od petka do nedelje nudi jedačo in pijačo, obstaja pa tudi možnost prenočitve.

Pot na Travno goro je slikovita v vseh letnih časih, kljub temu, da je zaprta z drevesnimi vrstami, listavci in iglavci. Okrog doma pa se nahajajo prostrani travniki, ki so tudi zaprti s slikovitim gozdnim robom.

Pozimi se je v primeru zasnežene ceste pravi užitek  spuščati s sanmi do Nove Štifte.

 

Pohod lahko podaljšamo še z obiskom Koče na Kamnem griču. Pot od doma na Travni gori je markirana, poteka po gozdnih stezah, obdanih z mogočnimi gozdovi. Pod kočo pa se nahajajo prostrani travniki. Ob jasnem vremenu z ene strani lahko uzremo Snežnik, na drugi strani pa se nam kaže Nanos in veriga Julijskih Alp. Koča je med vikendi odprta in vam nudi možnost okrepčila.