GRMADA NA MALI GORI

 

lzhodišče: parkirišče nad železniško progo ob cesti, ki pelje na Sv.Gregor nad barom Vinija, ali ob cerkvi v vasi Velike Poljane, ali nad vasjo Velike Poljane pri označevalni tabli Ognjena pot na Grmado.

Pot: Lahka

Nadmorska višina: Dom na Grmadi  – 887 m

Čas hoje: iz prvega parkirišča eno uro in 15 minut, iz drugega eno uro, iz tretjega 45 minut

 

Opis poti:
Če parkiramo na prvem parkirišču najprej prečkamo regionalno cesto Lj-Kočevje in se usmerimo na stransko cesto, po 100 m zagledamo smerokaz Dule, zavijemo v to smer, toda kaj hitro zagledamo leseno tablico z napisom Grmada. Po kolovozu hitro prispemo do začetka vasi Velike Poljane, ob cesti zagledamo veliko cerkveno stavbo, ob kateri je tudi mogoče parkiranje. Ko prispemo do križišča v sredini vasi se lahko usmerimo desno in sledimo asfaltni cesti vse do označevalne table Ognjena pot na Grmado in nato samo sledimo markacijam. Druga možnost je, da v sredini vasi krenemo levo in sledimo cesti do konca vasi, kjer se usmerimo desno mimo rumene hiše in nadaljujemo po kolovozni poti. Kolovoz nas vodi samo navzgor mimo vasi Vrh nad Poljanami in samo kratek vzpon nas še  loči do Doma na Grmadi, ki je odprt med vikendi in pohodniku nudi jedačo in pijačo.

Pot na Grmado je slikovita v vseh letnih časih, kjer nudi široke poglede na področje Slemen, Osolnik, Rute,  na določeni točki tudi na del Julijskih Alp s Triglavom na čelu, ter na Snežnik. Na lokaciji doma pa se nam odpre pogled na Struško dolino in Dolenjsko hribovje na eni strani ter na področje Velike gore in Ribniško dolino na drugi strani, naravnost pred seboj pa občudujemo z gozdom porasle vrhove Male gore.