SLIVNICA

 

Izhodišče: vas Grahovo
Pot: Lahka
Nadmorska višina: 1114 m
Čas hoje: 1 ura in 20 minut

Najbližje Ribnici je izhodišče iz vasi Grahovo, saj nas loči le dobre pol ure vožnje. Iz lokalne ceste zavijemo v smeri sredine vasi, potem se držimo leve in po makadamski poti med travniki pripeljemo do obronka gozda, kjer na primernem mestu parkiramo.
S parkirišča se vzpnemo po kolovozu, ki že po nekaj korakih preči gozdno cesto. Ko stopimo na cesto opazimo prve markacije, ki nas usmerijo na peš pot – kolovoz, ki se sprva zložno vzpenja, potem pa preide v strnjen gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Proti koncu gozdne poti se nam z leve strani priključi pot iz smeri Martinjak. Steza nas kmalu pripelje na obsežna in zelo razgledna travnata pobočja. Strmo pod seboj zagledamo vasi, kot je Martinjak, Cerkniško jezero in vasi ob njem, Javornike in ob jasnem vremenu tudi Snežnik. Razgledamo se tudi tako, da se usedemo na klopco in med počitkom vsrkavamo lepoto pod seboj. Če se usmerimo naravnost naprej, se po treh minutah znajdemo pred domom. V kolikor pa nadaljujemo desno navzgor čez široka travnata pobočja, pa v 5 minutah dosežemo vrh z oddajnikom. Pod vrhom v lepem vremenu uzremo celotno verigo Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp, tako da se ne moremo načuditi temu širokemu prekrasnemu pogledu na naš alpski svet. Vzpon na Slivnico traja cca eno uro in 20 minut, v kolikor se na pot podamo iz Cerknice je vzpon daljši in traja 1 uro 45 minut, pot je tukaj bolj zložna, najstrmejša pa je iz vasi Martinjak, kjer vrh dosežemo že v eni uri in 15 minut.

Ko zapustimo vrh se po nekaj minutah znajdemo pred Domom na Slivnici, pred katerim nas pozdravi velika lesena skulptura čarovnice, kot zaščitni znak tega področja. Pred domom se lahko odpočijemo na razgledni terasi, v zimskem času pa se zatečemo v notranjost lepo preurejenega ambienta in se okrepčamo z okusno jedačo in pijačo.

V kolikor nam še ostaja veselje do pohodništva in seveda fizična moč, se lahko po sestopu iz vasi Grahovo odpeljemo do vasi Gorenje Jezero, kjer se nahaja ob opazovalnici Malenšče vstopna točka za označeno Pot izvirov, ki predstavlja 4 km krožno pot in nas popelje do izvirov vode, ki polnijo presihajoče Cerkniško jezero. Pohod traja cca 1 uro in pol, sama pot pa je v primeru višjega vodostaja Cerkniškega jezera neprehodna. Ob poti so postavljene informativne table, kjer se poučimo o rastlinskem in živalskem svetu na tem področju, spoznamo pa tudi reko Obrh, ki ob izteku Notranjskega parka postane Rak, Pivka, Unica, v Močilniku pri Vrhniki pa privre na plano kot Ljubljanica.