lzhodišče: Pot lahko začnete iz katerekoli vasi :

  • Zapotok,
  • cerkev Sv. Marko,
  • Zapotok,
  • Vinice,
  • cerkev Marijinega vnebovzetja Nova Štifta,
  • Jurjevica,
  • cerkev Sv. Križ,
  • Sušje,
  • Zapotok

Pot: asfalt/makadam/kolovoz

Razdalja: cca.11 km

Pot treh cerkva

ZAPOTOK  –  Cerkev Sv. Marko – ZAPOTOK –  VINICE –  Cerkev Nova Štifta  – KOT – JURJEVICA – Cerkev Sv. Križ – SUŠJE – ZAPOTOK

 

Pohod lahko začnete na katerikoli od naštetih točk, sama sem ga iz vasi Sušje, kjer prebivam. Če se pripeljete z avtom lahko parkirate na parkirišču pod Zapotokom, ki mu domačini pravimo mali Zapotok. Od tod se najprej vzpnemo naravnost navzgor, pred nami je ves čas cerkvica Sv. Marko, kamor dospemo po slabih 15 minutah. Že ko hodimo navzgor se lahko oziramo po celotni Ribniški dolini ter na Malo in Veliko goro, ki jo obkrožata. Cerkev Sv. Marko  je najstarejša cerkev v župniji Sodražica. Na  hribu ob cesti stoji tudi obnovljen zelo star lesen manjši gasilski dom, ob katerem se po cesti usmerimo navzdol proti drugemu delu Zapotoka, imenovanem veliki. Ko se spuščamo pred seboj že vidimo v daljavi zvonik cerkve Sv. Križa, desno pa se na hribu prikazuje cerkev Nova Štifta, ki je za nas naslednji cilj.

V vasi spodaj, malo nad regionalno cesto  zagledamo kolovoz in se po njemu sprehodimo do naslednje vasi Vinice. Ko iz makadamske ceste prispemo do regionalne ceste, se usmerimo po vaški cesti v vas, toda že po nekaj metrih krenemo po levi makadam cesti, pred seboj pa ves čas zremo na vzpetino Brinov grič s cerkvijo Nova Štifta na vrhu. Poljska pot nas pelje čez lesen mostiček in naravnost do ceste, ki pelje na Novo Štifto. Sama sem se gor povzpela po stezi, ki je označena s tablicami Pisateljska pot.

Po 15 minutnem vzponu se znajdemo pred frančiščanskim samostanom, dvema mogočnima lipama in seveda cerkvijo, imenovano romarska cerkev Marijinega vnebovzetja, zgrajeno v drugi  polovici 17.stoletja. Cerkev je običajno odprta, zato vam priporočam, da si ogledate njeno notranjost s prelepimi oltarji, ki so izrezljani iz lesa, pobarvani oziroma pozlačeni ali posrebreni.

Pot nadaljujemo navzdol mimo postaj križevega pota, ob katerih lahko postanemo in se posvetimo sporočilni vrednost zapisov. Po kratkem času pridemo do lokalne ceste, ki pelje skozi vas Ravni dol (lahko obiščemo še Maticovo Etno hišo, ki skriva bogato etnološko dediščino), jo prečkamo in se po poljski poti usmerimo pod vasjo Kot. Pohod do cerkve Sv. Križa lahko nadaljujemo po asfaltni cesti  skozi Kot in Jurjevico. Lahko pa se podamo pod Kotom po travnikih do asfaltne ceste, jo pri tabli Jurjevica prečkamo in nadaljujemo pod vasjo Jurjevica do kmetije Seljan, potem desno čez gozd navzgor.

Cerkev Sv. Križ že vidimo levo na majhni vzpetini, spada pod ribniško župnijo in se prvič omenja v pisnih virih leta 1576. Od cerkve proti Brežam vodi 14.postaj križevega pota, ki jih obhodimo, potem pa pred tablo Breže  stopimo na kolovozno pot, od tod s pogledi objemamo vas Sušje in višje Zapotok.  Pri Bel’m maln’u prečkamo  potok Bistrica in se mimo osnovne šole usmerimo v vas Sušje, na koncu vasi pa po makadam poti desno nazaj  do parkirišča pod Zapotokom.

Cerkev Marijinega vnebovzetja sredi gozdnatega zelenja v vasi Nova Štifta obiskovalce že od daleč pozdravlja z mogočno kupolo in visokim zvonikom.