Ribnica – Kočevje

22km (v eno smer)

Pot: asfalt/makadam

Kolesarski izlet iz Ribnice do Kočevskega jezera

 

Kolesarjenje začnemo v Ribnici in nadaljujemo po Ribniški krožni poti, ki je označena z rdečo tablico št.1. Za vasjo Lipovec, od koder se odpravimo proti Kočevju, lahko prispemo po trasi, ki poteka od Rokodelskega centra mimo Ugarja, Prigorice, Lipovca ali pa po delu trase, ki se iz Ribnice usmeri  skozi Hrovačo in  Otavice.  Po eni ali drugi strani prispemo do poti, ki iz Lipovca vodi v Makoše.

 

Usmerimo se proti Makošam in že hitro na prvem križišču zavijemo desno na makadamsko gozdno pot, ki se je držimo vse do odcepa za vas Gorenje. Obstajajo pred tem še drugi odcepi, če bi pomotoma zavili, bi prikolesarili ven iz gozda in po lokalnih stranskih cestah prikolesarili do Gorenja.

 

Kolesarjenje po gozdni poti ( iz zgodovinskih virov nam je znano, da je po njej potekala rimska cesta)  je poleti zelo blagodejno. Kočevsko jezero pa vam lahko v času poletne pripeke nudi vse tisto, kar bi lahko doživeli ob morski obali; kopanje, surfanje, jadranje, veslanje, lahko pa se tudi okrepčate. Obala jezera je res lepo urejena. Prijetno utrujeno se boste vrnili domov, pa še gneči na poti do morja in nazaj se boste izognili.

 

Ko prispemo pred koncem gozdne poti do odcepa, ki naprej vodi do regionalne ceste Kočevje-Novo mesto, se usmerimo desno proti vasi Gorenju, majhen klanček nas pripelje do odcepa, kjer se spustimo levo do regionalne ceste. Le-to varno prečkamo in na drugi strani začnemo kolesarjenje čez Klinjo vas. Toda že na sredini vasi zagledamo kolovoz, ki nas brez težav pripelje do jezera. Lahko pa kolesarimo iz Klinje vasi naprej do vasi Željne, zavijemo proti Šalki vasi in že smo pri jezeru.

 

Za povratek v Ribnico lahko uporabimo isto traso ali pa kolesarjenje po kočevski kolesarski trasi, ki vodi ob cesti Kočevje-Ljubljana. Le delček poti cca 3 km bomo morali prekolesariti po regionalni cesti, potem pa se po kolesarjenju skozi Dolenjo vas spet v Prigorici priključimo na Ribniško krožno pot. Če smo po kopanju utrujeni in smo se posvetili še ogledu Kočevja ali nas čas preganja,  pa se vrnemo lahko tudi z vlakom, ki dovoljuje transport koles.

 

Pot je nezahtevna, predvsem ravninska in tako primerna za družinsko kolesarjenje.