Sv. Ana na Mali gori nad Ribnico

 

lzhodišče:  ind.cona Ribnica-Lepovče / stavba Yaskawa , ali vas Dolenji Lazi cca 500 m po gozdni cesti od hišne št.29

Pot: Lahka

  • Cerkev Sv. Ana – 920 m ,  Koča – 910 m,   Stene Sv. Ane – 964 m
  • Čas hoje na vrh: do koče cca 1 ura 15 minut, do sten še 20 minut

 

Najbolj oblegan vrh na Ribniškem je vrh Male gore, na katerem stoji cerkvica Sv. Ana, nekaj korakov od nje se nahaja tudi planinska koča, ki jo upravlja PD Ribnica. To kar je za Ljubljančane Šmarna gora, je za nas Ribničane Sv. Ana.  Po markirani poti vodi Ribniška naravoslovna pot, ki vam bo o gozdu in njenih prebivalcih podala zanimive informacije na postavljenih označevalnih tablah. Iz področja pred cerkvico se odpira lep razgled v dolino, kjer se lepo vidi Ribnica in okoliške vasi, Kočevski vrhovi, ob lepem vremenu pa lahko nad prostranimi gozdovi Velike gore na drugi strani opazimo tudi Snežnik.

Opis poti:

Iz smeri industrijska cona Lepovče Ribnica/ stavba Yaskawa vodi označena planinska pot, ki vas v uri in 15 minut pripelje do cerkvice. V jamarskem domu, imenovanem Okrepčevalnica pri Francetovi jami, mimo katerega vodi pot, strežejo tudi hrano, v planinski koči pa le pijačo. Priporočam vam, da od planinske koče na vrhu nadaljujete še 20 minut do razgledišča – Stene Sv. Ane, ki je tudi najvišji vrh Male gore.  Od tod pa se vam odpre pogled na Struško dolino, Dolenjsko-Zasavsko hribovje, v jasnem vremenu pa uzrete tudi verigo Kamniško-Savinjskih Alp.

 

Ribničani se na Sv. Ano odpravimo iz več neoznačenih smeri, ena od teh je iz vasi Dolenji Lazi, ki v prvem delu do kmetije Seljan vodi po označeni pohodniški poti Tobakova hruška , od tod pa nadaljujete po planinski poti na vrh. Tudi priložene fotografije so iz le-te smeri. Lahko pa pot do kmetije Seljan skrajšate, da iz gozdne ceste zavijete na eno od stez, ki vodi navzgor, kmetije Seljan ne morete zgrešiti.