Iz Ribnice do bljižnih jezer

Predlog meseca:

Ribnica – Bloško jezero

23km (v eno smer)

Pot:

asfalt/makadam ali pa samo asfalt

Kolesarski izlet iz Ribnice do Bloškega jezera

Kolesarite iz središča Ribnice proti vasi Sajevec in do Jurjevice, kjer na vrhu klanca v križišču zavijete levo in potem v naslednjem križišču desno proti Sodražici. Iz Sodražice nadaljujete v smeri Nove vasi skozi vas Žimarice do Podklanca. Tukaj se odločite, ali boste nekaj višinske razlike premagali po stari cesti čez t.i. Boncar, ali po asfaltni cesti. Če vozite gorca ali treking kolo, lahko izberete makadam cesto, tako da v vasi Podklanec zavijete iz glavne ceste desno, nadaljujete skozi vas, v križišču se spet držite desno  in kolesarite navzgor ob potočku, ki v poletnem času lepo hladi. Po cca 3 km vzpona po makadamu v križišču nadaljujete levo po asfaltni cesti proti vasi Kotel, toda v vas ne zavijemo, ampak nadaljujemo do vasi Runarsko. Tukaj kaj hitro zavijemo na kolovoz, po cca enem km pa levo v smeri Bloškega jezera. Spremljajo nas oznake za Krpanovo pot. Hitro se znajdemo pri jezeru, če je ugodno vreme sledi ohladitev, za okrepčilo pa priporočam slasten burger.

V kolikor vozite specialko, pa prispete do Bloškega jezera po asfaltni cesti čez t.i. Boncar (vzpon cca 4 km) do vasi Runarsko, nadaljujete do Nove vasi, v križišču v centru kraja pa sledite smerokazom za Volčje oz. Bloško jezero.

Predlog meseca:

Ribnica – Kočevje

22km (v eno smer)

Pot: asfalt/makadam

Kolesarski izlet iz Ribnice do Kočevskega jezera

Kolesarjenje začnemo v Ribnici in nadaljujemo po Ribniški krožni poti, ki je označena z rdečo tablico št.1. Za vasjo Lipovec, od koder se odpravimo proti Kočevju, lahko prispemo po trasi, ki poteka od Rokodelskega centra mimo Ugarja, Prigorice, Lipovca ali pa po delu trase, ki se iz Ribnice usmeri  skozi Hrovačo in  Otavice.  Po eni ali drugi strani prispemo do poti, ki iz Lipovca vodi v Makoše.

Usmerimo se proti Makošam in že hitro na prvem križišču zavijemo desno na makadamsko gozdno pot, ki se je držimo vse do odcepa za vas Gorenje. Obstajajo pred tem še drugi odcepi, če bi pomotoma zavili, bi prikolesarili ven iz gozda in po lokalnih stranskih cestah prikolesarili do Gorenja.

Kolesarjenje po gozdni poti ( iz zgodovinskih virov nam je znano, da je po njej potekala rimska cesta)  je poleti zelo blagodejno. Kočevsko jezero pa vam lahko v času poletne pripeke nudi vse tisto, kar bi lahko doživeli ob morski obali; kopanje, surfanje, jadranje, veslanje, lahko pa se tudi okrepčate. Obala jezera je res lepo urejena. Prijetno utrujeno se boste vrnili domov, pa še gneči na poti do morja in nazaj se boste izognili.

Ko prispemo pred koncem gozdne poti do odcepa, ki naprej vodi do regionalne ceste Kočevje-Novo mesto, se usmerimo desno proti vasi Gorenju, majhen klanček nas pripelje do odcepa, kjer se spustimo levo do regionalne ceste. Le-to varno prečkamo in na drugi strani začnemo kolesarjenje čez Klinjo vas. Toda že na sredini vasi zagledamo kolovoz, ki nas brez težav pripelje do jezera. Lahko pa kolesarimo iz Klinje vasi naprej do vasi Željne, zavijemo proti Šalki vasi in že smo pri jezeru.

Za povratek v Ribnico lahko uporabimo isto traso ali pa kolesarjenje po kočevski kolesarski trasi, ki vodi ob cesti Kočevje-Ljubljana. Le delček poti cca 3 km bomo morali prekolesariti po regionalni cesti, potem pa se po kolesarjenju skozi Dolenjo vas spet v Prigorici priključimo na Ribniško krožno pot. Če smo po kopanju utrujeni in smo se posvetili še ogledu Kočevja ali nas čas preganja,  pa se vrnemo lahko tudi z vlakom, ki dovoljuje transport koles.

Pot je nezahtevna, predvsem ravninska in tako primerna za družinsko kolesarjenje.

Ribnica – Reško jezero

24km (v eno smer)

Pot:

asfalt/makadam ali pa samo asfalt

Kolesarski izlet iz Ribnice do Reškega jezera

Ribnica je idealno izhodišče za kolesarjenje do REŠKEGA JEZERA (cca 24 km do tja), ki se nahaja v bližini Kočevske Reke.  Kolesarimo iz Ribnice po Ribniški krožni poti do vasi Prigorica, nadaljujemo čez Dolenjo vas do Rakitnice, na koncu vasi se priključimo na cesto, ki pelje v smeri Grčaric.

Po približno 2 km zagledamo tablo Grčarice, Gotenica in zavijemo na stransko cesto levo navzgor, ki nas pripelje mimo vasi Primož, ranča Marina do Kočevske Reke. Nadaljujemo v smeri Borovca, toda že kmalu ob cesti zagledamo tablo za Reško jezero. Zavijemo iz glavne na stransko cesto in že po manj kot 1 km se znajdemo ob jezeru.

Občina Kočevje je uredila Orlovo pešpot, zato lahko kolesarjenje združite še s pohodništvom, ob jezeru pa imate urejena tudi počivališča za malico. Nazaj se lahko vrnite po isti cesti ali pa čez Gotenico, Grčarice, Rakitnico in nazaj do Ribnice.