POHOD PO SLEMENIH – 09.10.2021

 

Pohod  smo izpeljali ob sodelovanju  etnologinje Polone Rigler Grm, ki je dogajanje popestrila s pripovedmi o življenju in delu prednikov ter opozorila na stavbno dediščino, ki smo si jo ogledali ob poti.

Pohod smo začeli v vasi Sv. Gregor, nadaljevali čez Brinovščico do Črnca, se spustili do makadam ceste, vmes zavili do starega mlina, nadaljevali čez vas Grebenje do Okrepčevalnice Zgonček, kjer je sledilo druženje in pogostitev z enolončnico. Potem pa se vrnili na izhodišče Sv. Gregor. Prehodili smo cca 10 km. Zelo pa nas je presenetilo število pohodnikov, saj nas je bilo skupaj cca. 90 do 100, tako iz naših koncev, kot tudi od drugov. Množična udeležba nam je vzpodbuda za bodoče, saj smo ugotovili, da si ljudje želijo druženje ob aktivnostih v naravi.

KOLESARJENJE 12.6.2021- otvoritev SLEMENSKE KROŽNE POTI

 

V soboto, dne 12.6. nas je cca. dvajset zbranih kolesarjev ob sodelovanju Aleša Puclja iz družbe Tran-sport uradno otvorilo Slemensko krožno pot. Ena skupina se je zbrala na izhodišču označitve, to je parkirno mesto nad železniško progo v spodnjih Prapročah, kjer je Aleš tri udeležence nagradil z brezplačnim najemom e-kolesa.  Takoj na izhodišču smo se zapodili v klanec, ki pa ne popušča cca 2 km vse do vasi Maršiči. Druga skupina pa je štartala iz Žlebiča in se čez Gorenje Laze in Sinovico povzpela na Sv. Gregor. Obe skupini sva se združili na parkirišču in nadaljevali s spustom do vasi Grebenje, po gozdni cesti do Črnega potoka, prevozili vasi Vintarji, Pugled, v vasi Zadniki pa nas je ustavila in pogostila družina Petrič. Seveda ni manjkalo nekaj kratkega in ostrega, ter sladko domače pecivo. Petru Petriču in staršema se za gostoljubje res lepo zahvaljujemo. Tako smo lažje nadaljevali čez Črnec, Brinovščico, Hojče do naslednjega mesta za postanek, to je bila turistična kmetija Oblak. Ob prihodu je že zadišala obara z ajdovimi žganci, vsi pa smo občudovali čudovit leseni objekt, ki je plod lastnega dela gospodarja in celotne družine. Zaželeli smo jim, da uspešno še naprej pišejo svojo turistično zgodbo. Udeleženci smo se veselo razpoloženi odpeljali proti domu in si obljubili, da podobne ture še ponovimo.

Kolesarjenje v okviru športne prireditve Ribn’ca Trail

 

Kolesarski dogodek se je odvijal v  soboto 31.8.2019 na povabilo Kluba ponosnih posameznikov in v okviru njihove športne prireditve Ribni’ca Trail.

Dogodek je uspel zaradi vas dragi kolesarji, ker ste se v množičnem številu odzvali, pa tudi vreme nam je bilo naklonjeno.

  • Na turo po gozdni cesti do Kočevskega jezera (44 km) se je odpravilo cca. 100 udeležencev, med njimi celo nekaj mlajših otrok od 10 let. V objektu TIC Kočevsko jezero smo bili deležni gostoljubnega sprejema direktorice Zavoda Kočevsko ga. Vesne Malnar, v lokalu Ribič smo se malo osvežili in uživali na pogledu na jezero. Tura je potekala brez zapletov, za varnost sta poskrbela policista na kolesu Saša in Marjan, spremljal nas je tudi kombi z medicinsko sestro Marino, pa tudi material za gumi defekt ni manjkal.

 

  • Na turo po Ribniški krožni poti (23 km) se je odpravilo cca. 40 udeležencev, prevladovale so družine z mlajšimi otroki. Tura je bila etnološko obarvana s postankom pri ribniku Prigorica, kjer jim je Breda predstavila bajko o nastanku Ribnice, o okamenelih svatih ter ribniških zmajih, na lokaciji gradu pa je zbrane informirala še o ostalih znamenitosti Ribnice, za zainteresirane pa je sledil tudi ogled Rokodelskega centra. Tudi to turo je spremljal redar Marko na kolesu, morebitne praske pa bi oskrbela Jana.

Na prizorišče pogostitve, ki je bila pod šotorom na lokaciji Športni center Ribnica v okviru Ribn’ca Trail, so se kolesarji vrnili brez poškodb, nasmejani, z dobrimi vtisi, kar nam je dodatna spodbuda, da tovrstne dogodke organiziramo tudi v bodoče.

Zahvaljujemo se Klubu ponosnih posameznikov, da nas je uvrstil v program svojega športnega dogodka Ribn’ca Trail in vsem zgoraj naštetim prostovoljcem.

V mesecu septembru mineva leto dni od naše prve akcije, to je označitve Ribniške krožne poti  (video si lahko pogledate na fb ali youtubu) in kolesarskega dogodka 23.9.2018 ob otvoritvi označevalnih rdečih tablic. Letos spomladi pa smo namestili dve informativni tabli za kolesarje ( Rokodelski center, parkirišče Sveti Križ), ker želimo v našo zeleno Ribniško dolino privabiti tudi kolesarje od drugod.

Bodoče športne aktivnosti Društva Hodim in kolesarim Ribnica lahko spremljate na našem fb profilu. Tudi v prihodnje se veselimo  druženja z vami , saj sta gibanji, kot sta hoja in kolesarjenje, priložnost za krepitev telesnih sposobnosti in  za utrjevanje prijateljskih vezi med ljudmi.

Predsednica društva: Mirjam Trdan

Otvoritev označene Ribniške krožne poti 23.9.2018

 

23.9.2018 nam je uspelo  izpeljati prvo skupinsko kolesarjenje po označeni Ribniški krožni poti, ki jo je društvo uspelo z lastnimi sredstvi  označiti z rdečimi cestnimi tablicami. Za udeležbo na našem dogodki se je odločilo kar cca. 80 kolesarjev vseh generacij, od najmlajšega petletnika/ce, do najstarejšega več kot 70-letnika. Lepo jih je bilo pozdraviti na izhodišču, z zadovoljstvom sta nas spremljala in za varnost poskrbela  policista na kolesu Saša in Marjan. Tudi  predsednik Ribiške družine Ribnica Voljko  Štanfelj nas je pričakal ob ribniku Prigorica in nas presenetil, ker je s tako gorečnostjo govoril o projektu izgradnje ribnika.  Na koncu pa nas je Andreja Škrabec na prelepem dvorišču Škrabčeve domačije kulinarično razvajala.

Dan mobilnosti Občine Ribnica 22.9.2018

 

Kot društvo smo sodelovali s stojnico, ki smo jo opremili s propagandnim materialom in prikazovali video Ribniška krožna pot.

Tako smo se prvič predstavili v javnosti in napovedali naše aktivnosti na področju promocije pohodništva in kolesarjenja.