Potek trase: 21km Ortnek-Maršiči-Hojče-Sv. Gregor-Andol-Marolče-Junčje-Grebenje-Vintarji-Pugled-Zadniki-Črnec-Brinovščica-Sv. Gregor-Hojče-Ortnek

Podaljšana trasa: 29km Hojče-Preska-Sinovica-Gorenji Lazi-Žlebič-Ortnek

Podlaga: asfalt/makadam

Težavnost: težji krajši vzponi, ostalo srednja

Dostopnost do izhodišča:

– z avtom, parkirajte na urejenem parkirišču nad barom Vinija, kjer je postavljena tudi izhodiščna tabla

– z vlakom Ljubljana- Kočevje, prevoz koles je mogoč, izstopite na postaji Ortnek

Slemenska krožna pot

 

Traso je označilo Društvo Hodim in kolesarim Ribnica ob sofinanciranju Občine Ribnica.

Slemena, hribovit svet, mehak in zaobljen, se ponosno dvigujejo nad Ribniško dolino in ponuja neokrnjeno področje za raziskovanje in odkrivanje.

Izstopa po odprtih pogledih, proti jugu na  Ribniško polje, ki je obdano z Malo in Veliko goro, proti severu pa vse do verige Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank.

Slemena so kot speča lepotica, ki čaka, da jo prebudimo in uvrstimo na zemljevid zelenih butičnih destinacij.  Po novem je dostopna tudi z vlakom, ki pelje na progi Ljubljana- Kočevje

( le uro vožnje stran od glavnega mesta Ljubljana izstopite na postaji Ortnek ali Žlebič, vse poti od tod pa vodijo do središčne vasi Sv. Gregor in od tod vse naokrog).

 

 

Slemenska krožna pot je primerna za ljubitelje hribovitega sveta, ki se zavedajo, da se trud kolesarjenja navzgor poplača s slikovitimi spusti navzdol.

Obilico užitka tako nudi kolesarjem z električnimi kolesi. Tistim, ki vztrajajo na nožni pogon, pa končana tura vliva samozavedanje, da nekaj metrov višinca ne predstavlja problema.

Ker osnovi del trase ni dolg, le 21 km, od katerega polovico predstavljajo spusti, nas hriboviti svet ne sme preplašiti in odvrniti od slikovite ture.

Prav tako je celotna pot ali posamezni odseki primerna za pohodništvo, lokalne ceste so neobremenjene s prometom, gozdne cesti pa nudijo blagodejni zrak med krošnjami dreves.

Pot nas lahko vodi tudi na Ortneški stari grad na hribu Veliki Žrnovec, kjer imamo priložnost ob pogledu na grajske rušine in cerkvico Sv. Jurija potopiti se v preteklost.