lzhodišče: Gorenji Lazi

Pot do izhodišča:

Pot: 
Razdalja: okrog 9 km,

Žlebiška pešpot na ortneški stari grad in panoramska krožna pot

Žlebič – Veliki  Žrnovec (stari Ortneški grad) – Hudi konec – Preska – Sinovica – Gorenji lazi  – Žlebič ( cca.9  km)

Izhodišče je označevalna tabla ob cesti, ki pelje na Gorenje Laze, avto lahko parkirate na parkirišču pri železniški postaji Žlebič. Od označevalne table sledite rumenim markacijam, na katerih je lik grajskega stolpa. Pot po cca. 45 minutah zmerne hoje navzgor pripelje na hrib Veliki Žrnovec, kjer se nahajajo razvaline gradu iz 12. stoletja in grajska cerkvica zavetnika svetega Jurija. Okolica ruševin je očiščena, tako da se nam prikažejo v vsej svoji veličini, označevalna tabla pa nas pouči o zgodovini gradu.

Od gradu nadaljujemo po  krožni poti, označeni z rumenim krogom, do vasi Hudi Konec, čez Presko, na Sinovico,  do Gorenjih Lazov, od koder se spustimo le še navzdol ter zaključimo na izhodiščni točki v Žlebiču.

Krožna pot je razgledna in ponuja prelep pogled na  Slemena in  Grmado, iz  Hudega Konca in Sinovice pa se pred nami  razgrne celotno Ribniško polje, obkroženo z gozdnatim  področjem Velike in Male gore. Ob jasnem vremenu pa popotnika  nagradi  pogled na verigo Kamniško-Savinjskih Alp, ki jih uzremo s travnikov za vasjo Sinovica.

Podajte se na predlagano pot, kjer boste doživeli prepletanje naravnih lepot z ostanki arhitekture daljnih časov.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vosh01/domains/hikr.si/public_html/wp-content/themes/bridge/vc_templates/vc_gallery.php on line 156